5
(1)

Rize’nin Güneysu ilçesinde bulunan kıble dağı cami – Rize, Dua tepe olarak da adlandırılan tepenin zirvesine inşa edilmiş olup, manzarası ve mesire alanları ile ziyaretçi akınına uğrayan bir yer haline dönüşmüştür.Kıble Dağı Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Cami’nin yapımı iki yıl kadar sürmüştür. Osmanlı mimarisinin önde gelen eserlerinden Şemsi Ahmet Paşa Camisi’nin ( Kuşkonmaz Camisi) mimarisi ile yapılan bu caminin açılışını da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmıştır.

 

Kıble Dağı Camisinin Tarihi

kıble dağı cami – Rize, ahşap olarak 1800’lü yıllarda Kuş Ahmet ve Moşula Mehmet tarafından yapılmıştır. 1960 yılında camide yangın çıkması sonucu, Yusuf Yılmaz tarafından taştan tekrar inşa edilmiştir. Yılların yorgunluğu camide restorasyon ihtiyacını doğurmuş ve 2015 yılında çalışmalara başlanılmış ve ibadete açılmıştır..

Kıble Dağı Camisinin Özellikleri

Kıble Dağı Camisinin yapımı yaklaşık 2 yıl sürmüş ve ibadete açılmıştır. Bu caminin başlıca özelliklerini,

  • Tepe camisinin Güneysu ilçesinden bakıldığında kıble yönünde 1130 rakımlı tepeye inşa edilmesinden dolayı Kıble Dağı Camisi olarak adlandırılmıştır.
  • 1130 rakımlı tepeye inşa edilmiş olan Kıble Dağı Camisi, yürüyüş parkuru, mesire alanları, park alanları ile iyi vakit geçirilecek güzel bir yerdir.
  • Güneysu ilçesinin bir çok yerinden görülebilmektedir.
  • Cami içinde bulunan avize içinde deve kuşu bulunmakta olup, bu yumurta örümcekleri uzak tutarak ağ kurmalarını engellemektedir.
  • Caminin manzarası, dağın zirvesinde olduğundan dört farklı yamacı göstermektedir.

sıralamak mümkündür.

Kıble Dağı Camisi

Kıble dağı köyü merkezinden Çamlıca köyünün Ilıca mahallesine taşınmış olan cami ilçe merkezine 20 km mesafededir. Caminin yenileme çalışmalarında orijinal unsurlarının korunmasına özen gösterilmiştir.

Cami harimine giriş kuzey cepheden iki kanatlı kapı ile yapılmaktadır. Harim planlaması dikdörtgen şeklinde olup, 6.70 x 8.40 boyutlarındadır. Giriş kısmındaki u şeklindeki mahfil ise ahşap ayaklarla taşınmış ve kıble duvarına kadar uzanmaktadır. Mahfil köşkü içinde büyük kıvrımlı bir bordür bulunmaktadır. Kapı motifleri diğer ahşap işçilikleri ile benzerlik göstermektedir. Kapı kanatlarında yüzeyler zayıf bağlantılı bitkisel motifler ile dolgulanarak ve ikili örgü şekline pano halinde düzenlenmiştir. Giriş kapısı, minber, köşk, korkuluklar ve mahfil barok tarzı ile süslenmiştir.Minber işçiliği özenle yapılmış ve minber kapısının üzerinde iki ay yıldız bulunmaktadır. Caminin ahşap süslemeciliği zengin içerikler sunmaktadır.

Kıble Dağı Camisi Nerededir?

Rize’nin Güneysu ilçesinin uzak bir noktasında cami Kıble Dağı’nın zirvesinde bulunmaktadır. Rize merkeze yaklaşık 35 km mesafededir.

Camiye Ulaşım Nasıldır?

Güneysu ilçe merkezine gelindikten sonra, merkezden ayrılan yol takip edilerek ulaşmak mümkündür. Ayrıca Rize merkezden kalkan Kıble Dağı dolmuşları ile de ulaşımı sağlamak mümkündür. Dolmuştan inildikten sonra kısa mesafe yürüyüş ile camiye ulaşılabilmektedir.

Nerede Kalınır?

Rize Güneysu’da kalınacak bir çok alternatif bulunmaktadır. Otellerin yanı sıra pansiyonlar ve kamu kurumlarına ait misafirhanelerde kalınabilecek yerler arasındadır. Rize merkeze yakınlığı ile de günü birlik ulaşım sağlanmaktadır.

Ayrıca ilçede mimarisi ile dikkatleri üzerine toplayan ve 2008 yılında hizmete açılan öğretmenevi 8 oda ve 500 kişilik salonu ile misafirlerini ağırlamaktadır.

Güneysu’da Gezilecek Yerler

Güneysu’da Kıble Dağı Camisinin dışında gezilecek yerleri,

  • Güneysu’da özellikle yaz aylarında Handüzü yaylasında düzenlenen Yayla şenlikleri bölgede dağ ve yaylacılık turizminin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Yaylada konaklama problemi olduğundan, günübirlik ziyaretler yapılmaktadır. Yayla Güneysu’ya 16 km mesafededir.
  • Kiremit Köyü Aşağı Mahalle Camisi, bölgenin taş ve ahşap malzemeli geleneksel camilerinden olup, bir medrese ile birlikte 19. yüzyılda inşa edilmiştir.
  • Kiremit mahallesinde bulunan ve ilçe merkezine 1 km uzaklıktaki Katarahte şelalesi

sıralamak mümkündür.

Sonuç olarak kıble dağı cami – rize, 2015 yılında yapılan restorasyon çalışmaları ile ibadete açılmış, ayrıca mesire alanları ile de halkın hizmetine sunulmuştur.

Burayı Ne Kadar Beğendin ?

Oylamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama Puan 5 / 5. Toplam Oy: 1

İlk Oyu Sen ver!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir