5
(1)

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin adı eskiden Vicealtı’dır. Cumhuriyetin ilk yıllarında yani 1922 yılında karakol merkezi haline gelmiştir. 1953 yılında Ardeşen’in ilçe olması ile birlikte Rize – Çamlıhemşin bu ilçeye bağlanmıştır. 1954 yılında ise bucak binası yapılmıştır. 1955 yılında bucak bulunan bu yere belediye kurulmuştur. 1957 yılında ise yürürlüğe giren kanun sonucu adı Çamlıhemşin olarak belirlenmiş ve ilçe olmuştur. İlçenin tamamen kurulması 1960 yılına kadar sürmüştür.

Rize – Çamlıhemşin İlçesi Hakkında

Birçok ilçeye yakın olan Çamlıhemşin ilçesi Doğu Karadeniz’in Rize iline bağlı olan bir ilçedir. Rize – Çamlıhemşin ilçesi ortalama olarak 885 kilometre karelik bir alana sahiptir. Bu alanın yüzde ellisinden fazlası ormanlarla kaplıdır. Geri kalan kısmı dağlık, tepelik alan olup düz yer hemen hemen bulunmaz. Rize – Çamlıhemşin ilçesinin denize kıyısı da bulunmamaktadır. Denize uzaklığı ise yaklaşık olarak 22 kilometredir.

Rize – Çamlıhemşin İlçesinde Neler Yapılır?

Rize iline bağlı olan Çamlıhemşin ilçesinde birçok gezilip görülecek güzellik bulunmaktadır. Rize’ye bağlı olan bu ilçede birçok kültürel miras bulunmakta olup gezilecek yerler şu şekilde sıralanabilir.

  • Çamlıhemşin Zil Kalesi
  • Çamlıhemşin Palovit Şelalesi
  • Çamlıhemşin Palakcur Yaylası
  • Çamlıhemşin Şenyuva Köprüsü

Gibi yukarıda saymış olduğumuz yerler gezilip görülecek yerler arasında yer almaktadır.

Çamlıhemşin Zil Kalesi

Zil Kalesi Çamlıhemşin ilçesinin yaklaşık olarak 25 kilometre güney doğusunda kalmaktadır. Bölgede bulunan en fazla dikkat çeken Zil Kalesi, Fırtına Deresinin batı yamaç kısmında kuruludur. Kale tarihi cazibesi ile gezip görmek isteyen birçok kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Rize – Çamlıhemşin ilçesine giden herkesin Zil Kalesini bir kez olsun görmesi gerekir.

Çamlıhemşin Palovit Şelalesi

Bölgenin en yüksek debi oranına sahip olma özelliği taşıyan Palovit Şelalesi , Karadeniz bölgesinin önemli doğal güzelliklerinden biridir. Çat köyü üzerinden ve Zil Kalesini geçtikten sonra şelaleye ulaşmanız oldukça kolaydır.

Çamlıhemşin Palokcur Yaylası

2100 metre boyutta rakıma sahip olan Palokcur yaylası, üç mahalleden meydana gelmektedir. Rize – Çamlıhemşin ilçesine 25 kilometre mesafe uzaklıkta bulunmaktadır. Yaylaya çıkışlar genel olarak ilkbaharda başlayıp sonbaharda sona ermektedir.

Çamlıhemşin Şenyuva Köprüsü

Şenyuva köprüsü bölgede bulunan en eski köprü olma özelliği taşımaktadır. Köprü tek kemerli yapıda kurulmuştur. Köprüye ait kitabe 1946 yılında kaybolmuştur ve söylenenlere göre köprü 1699 yılında doğmuş olan bir mimari kişiye aittir.

Rize – Çamlıhemşin Tarihi

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde gezilmesi ve görülmesi gereken tarihi yapı dendiğinde akla Çamlıhemşin evleri gelmektedir. Buram buram tarih kokan Çamlıhemşin evleri, genel olarak yamaç bölgelere inşa edilmiş olup genel olarak ahşap yapıdadır. Evlerin arkası ise duvar şeklinde yapılmıştır. İlçede gittiğiniz hemen hemen her ev neredeyse 100 yaşından fazladır. Bu sayede bu evler çok güzel bir tarih deneyimi sunmaktadır.

Evler büyük olup çoğunlukla 4 veya 6 odaya sahiptir. Evlerin giriş kısımları boşluklardan meydana gelirken, evlerde ikişer kap bulunmaktadır. Bu kapıların özelliği ise sol kapılarda genel olarak çamaşır ve bulaşık yıkanan yere gidilirken sağ kapıdan girildiğinde evin içine ve odalara giriş sağlanmaktadır.

Rize – Çamlıhemşin Nerelerde Konaklama Yapılır?

Rize – Çamlıhemşin ilçesine geldiyseniz konaklama yapacak yer bulmakta pek fazla zorluk çekmezsiniz. Yukarıda da söylemiş olduğumuz gibi bölgede fazlasıyla tarihi ev ve günümüz evlerinden bulunmaktadır. Bu yüzden ister otel ister pansiyon veya ev kiralayarak konaklama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca yaylada ya da bazı ormanlık alanlarda kamp yapma şansınız da bulunmaktadır. Bunun için yapmanız gereken ise kamp yapmanın serbest olduğu yerlere giderek kendi kamp alanınızı yaparak güzel bir tatil keyfi çıkarabilirsiniz.

Burayı Ne Kadar Beğendin ?

Oylamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama Puan 5 / 5. Toplam Oy: 1

İlk Oyu Sen ver!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir